Ako u bekstvu iz užurbanih tokova svakodnevice želiš da otkriješ skrivenu lepotu i udahneš potrebnu tišinu, dođi i upoznaj Prijepolje – grad na jugozapadu Srbije, zavičaj Belog anđela i Vlada Divca. Budi svedok priče o kraju kroz koji su se ukrštale razne civilizacije i kulture, prolazili trgovački karavani, pesnici i misionari, hodočasnici i putopisci. Oseti tihovanje manastira i žubor reka, popij vodu sa bistrog planinskog izvora i probaj tradicionalnu kuhinju.

Vidi rimske skulpture i sjajne srednjovekovne freske. Budi na mestu gde je legenda NBA Vlade Divac napravio prve košarkaške korake, splavari Limom, hodaj dubokim šumama u kojima su se ugnezdila živopisna sela, uđi u kuću svog domaćina koji će ti pokazati svoje najveće bogatstvo – ljubav i gostoprimstvo. Uđi u netaknute predele duše.
Dođi po svoj kamenčić iz mozaika koji u Prijepolju vekovima prave bogato kulturno nasleđe, darežljiva priroda i gostoljubivi ljudi.

1 Dan


Dolazak u Prijepolje u popodnevnim satima. Smeštaj u hotelu/apartmanima. Večera. Noćenje.


2 Dan - Prijepolje


Doručak. U pratnji stručnog turističkog vodiča obići ćemo grad koji se prvi put u pisanim dokumentima pominje 1332. godine. Prijepolje je nicalo i razvijalo se uz „carsku srpsku lavru“ manastir Mileševu (XIII vek) pa je logično što nas put pravo vodi ka ovom duhovnom središtu. Pod svodovima crkve, mauzoleja kralja Vladislava, smeštena je veličanstvena galerija srednjovekovnog freskoslikarstva. Prate nas oči Belog anđela sa freske kojom se, putem prve satelitske slike koja je 23. jula 1962. preletela Atlantik, pred Novim svetom podičila „stara gospođa“ Evropa. Prijepolje je grad na tri reke. Smenjuju se slike koje govore o prožimanju kultura i civilizacija: katolička kapela, pravoslavna crkva i džamija; spomenik sv. Savi i spomen kompleks „4. decembar“ iz Drugog svetskog rata; sahat-kula i stara čaršija u kojoj je i zgrada Muzeja. A u Muzeju rimske skulpture (II – IV vek) i izložba o Vladu Divcu. Večera. Slobodno vreme. Noćenje.


3 Dan – Splavaranje


Doručak. Polazak autobusom iz Prijepolja, preko Brodareva do manastira Kumanice. Obilazak kultnog manastira (XIV vek). Potom povratak, ali „vodenim putem“. Ukrcavamo se u čamce, vođeni iskusnim skiperima splavarimo uzbudljivim Limom. Do Brodareva ili Lučica, zavisi od vodostaja reke. Ponovo smo na kopnu. Nastavljamo put autobusom do Prijepolja. Slobodno vreme. Večera. Noćenje.


4 Dan - Sopotnica


Doručak. Iz Prijepolja stižemo minibusom u Spomenik prirode „Slapovi Sopotnice“. Pešačka tura u pratnji planinarskog vodiča: obilazak Donjih vodopada sa starim vodenicama i valjaricama sukna, u nestvarnoj scenografiji koju su napravili voda, kamen i drvo. Nastavljamo pešačenje do Gornjih vodopada i obronaka planine Jadovnik. Tokom pešačenja instruktori će demonstrirati početne korake u paraglajdingu i spuštanje alpinističkim užetom sa stene Sopotničkih vodopada, uz mogućnost individualnog učešća. Povratak minibusom u staru bazu, Prijepolje. Slobodno vreme. Večera. Noćenje.


5 Dan – Kanjon Mileševke


Doručak. Vožnja autobusom do manastira Mileševa. Markirana planinarska staza pruža mogućnost kanjoninga od manastira Mileševe, do Dubokog potoka i natrag. Penjemo se pored tunela gde je sniman film „Lepa sela lepo gore“, ulazimo u kanjon Mileševke, desnom obalom reke nastavljamo dalje vođeni instrukcijama iskusnog planinarskog vodiča, markiranom stazom kroz vrletne i divlje deonice kanjona i živopisne delove klisure. Dolazimo do Dubokog potoka. Pauza za odmor. Povratak istom deonicom. (Dužina treka: 10km. Kondiciona težina treka: 4/10, srednje zahtevan trek). Povratak autobusom u Prijepolje. Slobodno vreme. Večera. Noćenje.


6 Dan – Kamena Gora


Doručak. Stižemo autobusom u prelepo selo koje je između dva svetska rata bilo i zvanično proglašeno za vazdušnu banju. Selom su danas umrežene planinarske i biciklističke staze, kao i „vazdušne staze“ za paraglajdere. Možete iznajmiti „mountbike“ i leteti paraglajderom, uz pomoć instruktora. U pratnji planinarskog vodiča, pešačkom, turističkom, stazom stižemo do višestoletnog bora - Svetibora (starog više od 400 godina) koji ordinira nad selom i simbolizuje dug život ovdašnjih gorštaka. Tu se akumulira neverovatna energija i „pune baterije“. Stazom preko Sadi i Cmiljanske ravni stižemo u etno-zaseok Guvništa gde je vreme stalo. Obilazimo novoizgrađenu etno kuću sa etno-postavkom.. Našu turu završavamo sa obilaskom planinskog izvora Kovčica. (Dužina treka 6km. Kondiciona težina treka: 2/10, lagano zahtevni trek). Povratak autobusom u Prijepolje. Slobodno vreme. Svečana večera sa folklorom i muzičkim programom. Noćenje


7 Dan


Doručak. Slobodno vreme. Polazak iz Prijepolja..


ARANŽMAN SADRŽI:
Smeštaj na bazi šest polupansiona u hotelu/apartmanima u Prijepolju, svečana večera sa folklorom i muzičkim programom,
Boravišna taksa, osiguranje,
Program/aktivnosti za vreme boravka: obilasci prema programu, usluge turističkih i planinarskih vodiča, splavarenje (sa kompletnom opremom: kaciga, prsluk, neoprensko odelo i čizme, veslo),
Troškovi organizatora.