KONSTATINOPOLJ… CARIGRAD…

I  S  T  A  N  B  U  L

AUTOBUSOM/6 DANA /3 NOĆENJA/ POLAZAK 29. APRIL 2019.
 

ISTANBUL - grad koji se prostire na dva kontinenta, spajajući Evropu sa Azijom, a Istok sa Zapadom; "carski" grad u kome su svoj pečat ostavile različite kulture i religije, pomešane u tako savršenom skladu kao nigde drugde; "drugi Rim" - grad koji je za svoje drugo sedište odabrao car Konstantin Veliki koji je "ozvaničio" hrišćanstvo, pa potom  prestonica Istočnorimskog i Vizantijskog carstva; mesto gde su "stolovali" brojni hrišćanski carevi i sultani, i sa kojeg se upravljalo moćnim Otomanskim carstvom... To je nekadašnji Carigrad, a današnji Istanbul, koji posetioce opčini neodoljivim šarmom "starog pomešanog sa novim", na samo njemu svojstven način. Ovaj grad je mnogo više od Svete Sofije, Plave džamije, Kapali čaršije, palate Topkapi... Njega krase i Podzemna cisterna, Bazar začina, Bajazitova džamija i kula, džamija Sulejmana Veličanstvenog, Valensov akvadukt, džamija Mehmeda II - Osvajača, crkva-muzej Kora, gradske zidine i Hadrijanopolj kapija i kafe "Pjer Loti" (Café Pierre Loti, na špicu Zlatnog roga); Bosfor i azijski deo grada (lepa predgrađa Istanbula sa starim vilama i ribarskim mestima nadomak Crnog mora, mostovi na Bosforu...

 

PROGRAM PUTOVANJA:

 

1. dan ( 29. April 2019.) POLAZAK: PRIJEPOLJE sa parkinga kod Doma Kulture u 14.00h, PRIBOJ u 14,30h, NOVA VAROŠ u 15,00h. Noćna vožnja preko Bugarske sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

2. dan ( 30. April 2019.) Dolazak u ISTANBUL u podnevnim satima. Dolazak u hotel. Smeštaj. Odmor. Odlazak na Taksim, slobodno vreme. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan (01. Maj 2019.) Doručak. Polazak iz hotela u 09,00 časova - fakultativni obilazak u pratnji stručnog lokalnog vodiča: Aja Sofija, Topkapi palata, Plava džamija, Hipodrom... Slobodno vreme. Polazak iz hotela u 21,00 čas - fakultativni izlazak u orijentalni restoran „Gar“ na večeru sa programom (tursko veče, trbušni ples). Noćenje.

4. dan (02. Maj2019.) Doručak. U 09,00 časova polazak na panoramsko razgledanje grada u pratnji lokalnog vodiča: odlazak u kvart grada Fener i poseta Vaseljenskoj patrijaršiji-obilazak crkve sv. Georgija. Panoramski krug sa razgledanjem iz autobusa na putu ka Čamliči brdu na kojem se nalazi gradski vidikovac. Usputno panoramsko razgledanje: Galata most i Galata kula, Taksim – najveći trg evropskog dela grada sa tipičnim evropskim izgledom i brojnim šoping centrima; Bejolu – moderni kvart grada; prelazak preko Bosfora na azijsku stranu preko sjajnog mosta Mehmeda Osvajača... Dolazak na Čamliče odakle se pruža neverovatan pogled na grad. Predah. Odlazak na krstarenje Bosforom, uz razgledanje grada: Zlatni Rog – najlepši deo Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Selimija, Dolmabahče palata – poslednje sedište sultana, Bešiktaš – kvart grada sa stadionom istoimenog fudbalskog kluba, Ortokoj kvart, Rumenli hisar – čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Devojačka kula, Jildiz palata, itd. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

5. dan (03. Maj 2019.) Doručak. Odjava iz hotela. Organizovan odlazak na Taksim ili fakultativna poseta Dolmabahče Palati. Slobodno vreme za individualne aktivnosti i šoping. U popodnevnim satima polazak ka Srbiji. Noćna vožnja preko Bugarske.

6. dan (04. Maj 2019.) DOLAZAK u Novu Varoš/Priboj/Prijepolje u ranim prepodnevnim satima.

 

CENA PAKET ARANZMANA PO OSOBI: ( prevoz + smeštaj u hotelu  u 1/2 sobi na bazi  3 BB + izlet City tour)

 

29. 04/04. 05. 2019.

Hotel 3* standard -155 €

 

Minimum putnika za realizaciju programa: 45.

Doplata za jednokrevetnu sobu: 60 €.

OPIS HOTELA: - Hotel ima 3* i nalazi se u evropskom delu grada-kvart Laleli-Aksaray, u blizini najvećih gradskih znamenja (pešačka distanca od Aja Sofije). Hotel poseduje lobi sa dnevnim boravkom, aperitiv bar, restoran za posluživanje doručka, sef na recepciji, TV salu... Sobe su konforne, sve sa kupatilom (TWC), dvokrevetne i trokrevetne. Sobe poseduju telefon i TV. Ulazak u hotel posle 14,00 sati, izlazak do 10,00 sati.

 

Napomena: ime hotela biće poznato najkasnije 10 dana pred put.

 

NAPOMENE O FAKULTATIVNIM IZLETIMA:

 • Za svaki od fakultativnih programa i izleta predviđenih programom putovanja neophodan je minimum od 25 prijavljenih osoba! U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, fakultativa će se otkazati ili će se korigovati cena shodno broju prijavljenih osoba! Cena fakultativnih izleta obuhvata ulaznice, troškove vodiča, troškove prevoza, rezervacije i manipulativne troškove agencije partnera u Turskoj
 • Anektiranje putnika za fakultativne programe obaviće naš vodič tokom putovanja ka Istanbulu.
 • Plaćanje fakultativnih programa i izleta se isključivo vrši našem predstavniku – vodiču u Turskoj.

OPIS FAKULTATIVNOG PROGRAMA:

 

AJA SOFIJA I TOPKAPI PALATA, PLAVA DŽAMIJA oba objekta se nalaze u samom srcu istorijskog dela Istanbula. Obilazak uključuje ulaznice za oba objekta i usluge vodiča. Aja Sofija ( 1,5h obilazak) najveca hrišćanska bogomolja, Na mestu crkve koju je izgradio Teodosije II a koja je izgorela u vreme vladavine cara Justinijana 532. godine sagrađena je i otvorena samo pet godina kasnije Sveta Sofija. Ona je postala crkva u kojoj se odvijalo krunisanje vizantijskih careva, jos se mogu videti: Natpis ispred crkve Svete Sofije, nekoliko zidnih mozaika u samoj crkvi, mesto krunisanja vizantijskih careva, grob cara Konstantina ... Top kapi palata  (2.0 h obilazak)- izgradnju Topkapi sarayi-a Mehmed II Osvajač započeo je 1472. godine i trajala je šest godina, ali je i kasnijih vekova svako od sultana prema svojim htenjima prepravljao i dograđivao određene objekte. Zvanična rezidencija bila je do sredine 19. veka, a postala je muzej državnim ukazom 1924. godine. Palatu čini nekoliko stotina prostorija, ali samo najznačajnije su danas dostupne posetiocima, Prvo dvorište, u koje se ulazi kroz Imperijalnu kapiju, sa leve strane su bile štale, riznica livreja i džamija. Dalje niz dvorište nalazi se građevina sa duplim kupolama gde je nekada bio smešten Savet vezira, Odvojen kompleks predstavlja Harem, koji je u stvari bio najintimniji deo palate gde je sultan provodio vreme sa svojom porodicom. U trećem dvorištu palate nalazila se prestona dvorana koja se koristila za prijeme stranih izaslanika, a u nastavku je bila biblioteka. U četvrtom dvorištu, poznatijem kao „vrt lala“, na ivici terase uzdiže se kula, nekadašnja apoteka carske palate, a malo dalje je paviljon Mustafa paše, građen u staroturskoj tradiciji i izvanredno dekorisan, Na kraju terase može se uživati u prelepom pogledu na Bosfor i zaliv Zlatnog roga

 

KRSTARENJE BOSFOROM   Krstarenje Bosforom započinje sa pristaništa koje se nalazi u kvartu grada Sirkeci, nedaleko od istoimene Železničke stanice. Krstarenje traje oko 2 sata tokom kojih se razgledaju istorijski objekti sa evropske i ezijske strane grada. Obilazak uključuje prevoz autobusom do Sirkedžija, krstarenje.

 

ORIJENTALNI RESTORAN  – predstavlja jedan od najpoznatijih orijentalnih restorana Istanbula. Program počinje u 21.00h i traje do ponoći. Pre samog programa služi se 2 pića i večera koju sačinjavaju tradicionalni turisku specijaliteti. Program se sastoji od nekoliko umetničkih tačaka. Trbušni ples će svakoga ostaviti bez daha, a tradicionalne turske igre će predstaviti bogatstvo folklora turske nacije.

 

DOLMABAHČE PALATA poslednje sedište sultana, izgradjena je između 1842. i 1856. godine. Dolmabahče je sagrađena po planovima arhitekte Bajlana. Palata sadrži 334 sobe, 25 salona, 6 kupatila i 6 terasa. Stil je mešavina baroka, rokokoa i imerijalnog turskog stila. Enterijer i namještaj palete je izveo Sesan, dekorater Pariske opere. Palata se može posetiti u okviru grupnih poseta i postoje dva obilaska: Selamluk (deo rezervisan za muškarce) i Haremluk (deo za žene). U muškom delu palate videćete državničke sobe, crvenu sobu gde su primani ambasadori, ogromnu ceremonijalnu salu za 2.500 ljudi sa najtežim lusterom na svetu (poklon kraljice Viktorije) i stepenice od kristala i mahagonija. U dvorcu se nalazi sve što je u tom periodu bilo najskuplje: venecijansko staklo, kristal, češki porcelan, belgijski tepisi... Jedna od prostorija je i spavaća soba sultana Abdul Aziza sa izloženim krevetom koji je specijano dizajniran za čoveka od 150 kilograma. U palati se nalazi i soba u kojoj je preminuo Mustafa Kemal Ataturk, 10.11.1938. godine, u 9:05 časova. Svi satovi u palati su zaustavljeni i pokazuju to vreme. Obilazak uključuje prevoz autobusom, ulaznicu za posetu palati i usluge vodiča.

 

NAČIN PLAĆANJA:

PLAĆANJE SE VRŠI U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO PRODAJNOM KURSU BANKE INTESA ZA EFEKTIVU NA DAN UPLATE

Gotovinski - rezervacija se vrši uplatom akontacije u iznosu od 50€, a ostatak najkasnije 10 dana pre polaska.

Odloženo- na ime prijave plaća se 30 € u dinarskoj protivrednosti (obračunava se prodajni kurs Intesa banke na dan prijave) do 15. 03. 2019. Ostatak se može platiti na V mesečnih rata po 25 €, od 15. 04. zaključno sa 15. 08. 2019. godine, administrativnom zabranom, ili čekovima građana..

 

 

CENA ARANŽMANA OBUHVATA: 

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 •  Prevoz autobusom visoke turističke klase sa kompletnom opremom (audio-video, grejanje, Klima AC, DvD)
 •  3 noćenja sa doručkom u 1/2 (bife sto/ švedski sto) u hotelu sa 3*
 •  Obilaske prema programu
 •  Usluge pratioca sve vreme puta, i profesionalnog turističkog vodiča u Istanbulu
 •  Panoramsko razgledanje grada
 •  Organizacione troškove

 

 

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje – 6 € u dinarskoj protivrednosti za putnike starosti do 65 godina (za starije od 65 god, osiguranje iznosi 12€). Osiguranje pokriva ceo boravak u Inostranstvu!

Fakultativni programi:

 • Obilazak Plave džamije, Aja Sofije i jedne sekcije Topkapi palate sa uslugama vodiča i ulaznicama - 35 €
 • Krstarenje Bosforom – 20 €
 • Večera u orijentalnom restoranu Gar sa trbušnim plesom – 30 €
 • Obilazak Dolmabahče palate -25 €

 

 

VAŽNO:ZA PUTOVANJE VAM JE NEOPHODAN BIOMETRIJSKI “CRVENI” PASOŠ. Pasoš mora da važi najmanje šest meseci od datuma povratka sa putovanja. Putnici koji nisu državljani R. Srbije su u obavezi da se sami informišu o viznom režimu R. Turske i zemalja kroz koje tranzitiraju!

 

ORGANIZATOR  ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…) U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz aranžmana je 5 dana pre puta.

ORGANIZATOR  zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza.

ORGANIZATOR  zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnostinpr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak, promene u viznom režimu...).

Aranžman je rađen na bazi minimum 45 putnika.

 

Uz ovaj aranžman važe opšti uslovi putovanja organizatora “SAN-Tours”-a, usaglašeni sa YUTA standardom.

 Cenovnik broj 1 od 26.02.2019.